Laden van uw elektrische auto 

 

 

Het laden van uw elektrische auto – meest gestelde vragen

U heeft een elektrische auto aangeschaft. Net zoals elk ander apparaat moet u een elektrische auto geregeld laden. Hiervoor heeft u een laadpas nodig, anders kunt u niet terecht bij laadpalen of snellaadpalen. Dit roept onder andere de volgende vragen bij u op: waar staan laadpalen, hoe kom ik aan een laadpas en bij welke laadpalen kan ik terecht.

EDGe Mobility Oplaadpunt en Card IMG_4162 Elektrisch klein.jpg

Waar staan laadpalen?

Er staan oplaadpunten in heel Nederland. U kunt dit gemakkelijk vinden via bijvoorbeeld Google Maps of op websites zoals Oplaadpunten.nl. Vaak staan er bij hotels, restaurants of tankstations ook oplaadpunten.

Hoe kom ik aan een laadpas?

Veel verschillende partijen verkopen laadpassen. Een deel daarvan biedt toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland. Let op, dit is dus niet bij alle laadpassen het geval. Daarnaast bieden sommige partijen ook toegang tot snelladers. Het is dus raadzaam om u eerst te verdiepen in de verschillende laadpassen en abonnementen voordat u tot een aankoop overgaat. Wij kunnen u hier altijd in adviseren. Uiteraard is er online ook veel informatie beschikbaar.

Hoe betaal ik voor het opladen?

Als u de auto aansluit aan de laadpaal, tankt u als het ware stroom. Uw laadpas dient als betaalmethode. Bij het kiezen van een laadpas heeft u keuze uit een pas met of zonder abonnement. Als u kiest voor een pas met abonnement, dan betaalt u maandelijks een bedrag en per kilowattuur. Als u laadt met een pas zonder abonnement, dan betaalt u een toeslag voor het gebruiken van de pas en per kilowattuur. Als u thuis de auto oplaadt dan heeft u geen toeslag en zijn de kosten per kilowattuur het laagst.

Wat kost laden?

U kunt uw auto thuis opladen of bij een openbare laadpunt. U betaalt doorgaans meer per kilowattuur wanneer u gebruik maakt van een openbare laadpaal. De aanbieder van de laadpaal heeft namelijk kosten voor aanleg, onderhoud en wil ook wat winst maken. De tarieven liggen sterk uit elkaar, van circa € 0,20,- tot € 0,60,- per kilowattuur.

Houd er rekening mee dat u voor een snellader meer betaalt. Een snellader vereist namelijk meer vermogen.

Hoe lang duurt een laadsessie?

Hoelang een laadsessie duurt, hangt af van de volgende factoren: de huidige lading van de batterij, de totale capaciteit van de batterij, de oplaadtechnologie in het elektrisch voertuig, de uitrusting, het type laadpaal dat beschikbaar is en het type oplaadkabel dat wordt gebruikt.

Laden in het buitenland

Wij raden u aan om bij uw Mobility Service Provider (MSP) informatie op te vragen waar u kunt laden in het buitenland. Zij hebben namelijk overeenkomsten met (bepaalde) partners. Wel kunt u in het buitenland dezelfde stekker gebruiken omdat de aansluitingen zijn gestandaardiseerd. U moet alleen wel even uitzoeken of u dezelfde laadpas kunt gebruiken.